Argenta House secures planning permission by unanimous decision

The project will see a disused, two-storey commercial building opposite Stonebridge Park station transform into a desirable and thriving place to live. The scheme can accommodate 130 residential units in a 24-storey tower alongside cycle and car parking as well as a re-provisioned kiosk to support the local community and commuters. As well as providing new homes, the plans will also re-route Wembley Brook to revive this section of neglected riverside to encourage greenery and wildlife to flourish in an otherwise urban location.

Scotch Partners were appointed by the client, Londonewcastle, to develop the MEP design as well as provide Sustainability and Acoustic consultancy. The scheme provides many technical challenges due to the location and nature of the site and the unique structural design. With no basement and a limited ground floor footprint Scotch had to explore creative options for plant location and services distribution. Working in close collaboration with the architect, FAL, we developed a solution that is space efficient and functional whilst sympathetic to the aesthetics of the facade design.

The project team are keen for Argenta House to demonstrate environmental and social responsibility by achieving a high level of sustainability performance. Some of the targets that have been set include:

Reduce CO2 emissions beyond policy requirements, prioritising passive design measures
Achieve a net gain in biodiversity through new habitat creation
Create a safe and healthy internal living environment for occupants
Create a building that is resilient to future climate change
Car-free development and promotion of sustainable modes of transport;

“We are delighted that Argenta House has secured planning permission,” said Kirsten Elder, Technical Director at Scotch Partners, “Working closely with our colleagues at FAL and Heyne Tillett Steel meant we were able to overcome the inherent challenges of this project to deliver a fantastic design that achieved unanimous consent by Brent Council.”

Scotch Partners were appointed by the client, Londonewcastle, to develop the MEP design as well as provide Sustainability and Acoustic consultancy. The scheme provides many technical challenges due to the location and nature of the site and the unique structural design. With no basement and a limited ground floor footprint Scotch